Vika snygga servetter.
Ros
Den här vikningen är en favorit hos den kände franske kocken Auguste Escoffier. Den används främst för att omsluta bullar men kan dekoreras med pärlor, blommor, en gåva etc.
1. Veckla först ut servetten helt. Vik in flikarna mot mitten.
2. Vik in flikarna ytterligare en gång mot mitten.
3. Vänd servetten och vik in flikarna en tredje gång.
4. Fixera mitten med ett finger och dra därefter ut flikarna från undersidan till ett "blomblad".
5. Vik ut de kvarvarande flikarna som "kronblad". Lägg " blomman" på en eller fler ovikta servetter och låt bara fantasin hejda dekorationen!
Lotusblomma
Den här kallas också vattenlilja och är en av de mest kända servettvikningarna och känns säkert igen av alla som spelade "loppa" som barn. Använd den för att visa middagsservetten eller omsluta en bulle, dekoration, pärlor, blomma mm.
1. Veckla upp en servett helt och vik den diagonalt på båda hållen och pressa ordentligt i vecken. Öppna servetten och vik in flikarna mot mitten så att det skapas en fyrkant. Pressa ner kanterna ordentligt.
2. Vänd på servetten och vik in flikarna till mitten.
3. Fixera mitten med ett finger och dra därefter ut flikarna från undersidan till ett "blomblad".
Fyra fjädrar
Att ha höga servetter är ett smart sätt att få överfulla bord att se mer luftiga ut. Den här vikningen är lite av en utmaning men ha tålamod och ett strykjärn hjälper dig! Se till så att du pressar alla vikningar ordentligt. Om servetten har en "fel" sida, börja med den sidan upp.
Innan du skapar fjädrarna måste du göra några förberedande vikningar (visas inte). Börja med att vika servetten diagonalt på hälften, vik upp igen. Upprepa på den motsatta diagonalen. Vänd på servetten och vik på hälften för att skapa en rektangel. Vik upp. Gör samma sak på motsatta sidan och vik upp. Du kommer nu att ha totalt fyra veck.
Ta nu de två angränsande hörnen av servetten och knip ihop till en punkt. För samman dina tummar och förena de två punkterna och låt servetten falla naturligt längs de veck du har gjort. Detta skapar ett nytt diagonalt veck från tummen till servettens center. Gör likadant med andra sidan. Din servett är nu en extern triangel som täcker två interna trianglar - fyra lager av servetten.
1. Håll det högra hörnet med din vänstra hand, flytta den översta spetsen lite till höger, som visas på bilden, för att skapa en fjäder.
2. Håll fortfarande längst ner till höger och lägg upp den översta spetsen på den högra sidan så att det ligger intill de två fjädrar som redan finns.
3. Upprepa med den sista spetsen.
4. Vänd servetten. Ta över den vänstra kanten så att den möter den högra, vilket skapar en spets längst ner. Vik spetsen så att den är under servetten och stätt i ett glas.
The Rosebud
För att klara denna ganska sofistikerade vikning ska man ha en servett av styvt material eller använda stärkelse. Ett strykjärn kan också göra susen för att göra vikningen mer exakt.
2. Vik servetten på hälften diagonalt.
3. Lägg servetten så att den öppna delen pekar bort från dig.
4. Vik upp det högra hörnet diagonalt så att dess spets vilar mot toppen av det bortesta hörnet. Kanten på den här nya fliken ska ligga precis vid mittenlinjen.
5. Gör likadant med den andra sidan, vilket skapar en diamantform.
6. Vänd servetten men fortsätt att ha den öppna delen bortvänd från dig.
7. Vik upp botten på servetten så att den täcker ca 3/4 och pressa ner vecket ordentligt.
8. Vänd servetten.
9. Rulla upp bägge sidorna så att de möts i mitten och vik in den ena i den andra.
10. Ställ upp servetten och räta ut den. Om du har problem att då spetsarna jämna så ta fram strykjärnet och gå tillbaka steg för steg tills du hittar de flikar som ställer till problem.
Bilder: inspiration
Vilka roliga servettvikningar, måste nästan prova på och se om man klara av det! Kram Sandra